Prettig wonen

Een ander huis? Dat betekent niet alleen de financiering regelen, maar misschien denkt u ook aan verbouwen. Of wilt u weten welke mogelijkheden er zijn voor energiebesparing? En wat moet je doen met asbest in huis? Omdat u al genoeg aan uw hoofd heeft, helpt VROM u een handje. Niet alleen met praktische informatie, maar ook met subsidies. Hieronder vindt u een aantal tips over gezond, veilig, duurzaam en vooral prettig wonen. Wilt u meer weten? Klik dan door naar een van onze dossiers.

Rechten en plichten als u een appartement koopt

Lees voordat u een appartement koopt, de splitsingsakte en het splitsingsreglement. Daarin staan staan al uw rechten en plichten als appartementseigenaar. Meer info? Ga naar het dossier Appartement kopen

Vervang loden waterleidingen met subsidie.
VROM subsidieert de vervanging van loden waterleidingen. In het dossier Lood in drinkwater leest u alles over de subsidieregeling. Ook bevat dit dossier een rekenmodule waarmee u de hoogte van het eventuele subsidiebedrag kunt vaststellen.

Wat moet u doen met asbest?
Ga zorgvuldig om met asbesthoudende materialen. Soms bent u zelfs verplicht om een deskundig verwijderingsbedrijf in te schakelen. Lees meer hierover in het dossier Asbest

Voorkom legionella in en om uw huis
Hoe? Kijk in het dossier Legionella.

Stook veilig, stook bewust
Laat jaarlijks een deskundige het onderhoud aan uw gaskachel of cv-ketel doen. Laat rookkanalen elk jaar vegen en stook niet bij windstil weer. Meer tips? Ga naar het dossier Kachels en haarden.

Frisse lucht is gezonde lucht
Isoleren is goed, maar ventileren ook. Vergeet niet dat ventilatieopeningen voor een constante luchtverversing zorgen. Houd ze daarom open en maak ze regelmatig schoon. Meer weten? Ga naar het dossier Energiebesparing.

Bouwen en verbouwen zonder vergunning
Sinds 1 januari 2003 zijn de regels voor bouwen en verbouwen aan een woning veranderd. Soms is een bouwvergunning niet meer nodig, bijvoorbeeld voor de bouw van sommige dakkapellen. In andere gevallen gelden soepeler regels. Lees meer hierover in het dossier Woningwet 2003.

Duurzaam klussen is zo gek nog niet
Producten die het milieu ontzien, hebben belangrijke voordelen. Ze zijn even goed als 'gewone' producten, ze zijn beter voor uw gezondheid en ze zijn op lange termijn goedkoper. Meer info:
dossier Duurzaam klussen
dossier Milieukeurmerken.

Energie en geld besparen


Wie energiebesparende maatregelen treft, zoals woningisolatie of de aanschaf van een zonneboiler, kan daarvoor soms een premie krijgen (de energiepremie). Wellicht nog interessanter is energie besparen in combinatie met een Energie Prestatie Advies (EPA). Ook bij de aanschaf van energiezuinige wasmachines, koelkasten en condensdrogers kunt u energiepremie krijgen.

Meer info:
dossier Energiepremie
dossier Energie Prestatie Advies
dossier Energiebesparing

Er is ook een folder Prettig wonen. Download deze publicatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *